Članak objavljen na Tportalu 27. prosinca 2024. godine analizira razloge snažnog rasta cijene čokolade na svjetskom tržištu. Navodi da su loša žetva kakaovca u zapadnoj Africi, širenje virusa CCSV, prekomjerna vlaga (povezana s fenomenom El Niño) te nestašica gnojiva (pogoršana ratom u Ukrajini) glavni pokretači nižih prinosa i viših troškova proizvodnje. Ističe se da je cijena kakaa na londonskoj burzi ICE (Intercontinental Exchange) dosegla više od 8.000 funti po toni, što predstavlja višestruko povećanje u odnosu na razdoblje od prije dvije godine. Članak ističe da je globalna proizvodnja kakaovca pala za 13% u sezoni 2023./2024. te da su europske i američke zalihe mahuna kakaovca pale na 25% razine iz prosinca 2023 godine. Navodi se da je u Njemačkoj potrošnja po stanovniku rasla, dok je prodaja pala za 1,3%. U SAD-u se navodi pad prodaje čokolade od 5,5%. Spominje se i dvostruko povećanje izvoza kakaovca iz Indonezije od oko 2 milijarde USD. Stručnjaci predviđaju da će prijenos rasta cijena kakaovca na maloprodaju potrajati od šest do devet mjeseci. Članak se oslanja na izjave istraživača, novinske izvore (Deutsche Welle, Ouest France) i industrijske udruge.
